L’Aqüeducte de les Cinc Sènies de Mataró

dscn7754_01L’origen de l’Aqüeducte de les Cinc Sènies es remunta al segle XVIII. La Mina de Can Noè (s XVII), també anomenada Mina de les Cinc Sènies i més tard de Can Boter, servia en el seu origen a una única propietat. En aquell moment eren conegudes com a Hortes d’en Boter.dscn7755_01Al 1775, amb motiu de la divisió de la finca en cinc parts  per a cinc propietaris –les denominades Cinc Sènies, es va realitzar les obres per allargar la mina existent en aquesta propietat i conduir l’aigua mitjançant un aqüeducte de vuitanta-una arcades a cadascuna de les hortes i augmentar-ne la capacitat de regatge.dscn7753_01Per arribar-hi ens cal agafar des de Mataró el camí de terra d’accés a la zona Agrícola de les Cinc Sènies.ascn7779_01L’aqüeducte de les Cinc Sènies és una estructura en bona part del seu tresat, amb arcades de maó massís, elevada respecte al camí de les Cinc Sènies i que transcorre entre la segona i la quarta sènies.dscn7768_01També, hi ha una font en el mur de l’aqüeducte.dscn7751_01A la part superior del mur o arcades segons el lloc, suporta la conducció d’aigua; avui en dia hi ha un tub de PVC, dins i a lo llarg  de tot l’aqüeducte.dscn7769_01La protecció afecta al conjunt format per la canonada principal, el sifó, l’aqüeducte de distribució, les derivacions, els safareigs i les capelletes d’advocació.dscn7770_01A cada sènia es troba un registre i una conducció de derivació amb arcades que porta l’aigua al safareig de cada propietari, i junt a aquest, s’hi troben les capelletes d’advocació. Com era costum, les noves sènies es posaren sota diverses advocacions, algunes de les quals encara perduren avui dia: la Puríssima, el Sagrat Cor, Santa Eulàlia, Sant Francesc i Sant Domingo.

Guia

Guia

A l’Abril de 2009 es va fer la Presentació de la GUIA DESCOBRIM MATA I LES CINC SÈNIES, d’Oriol Bassa, David Farell i Francesc Navarro – Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge, podeu veureu a :

http://es.slideshare.net/dfarell/presentaci-ppt-guia-cinc-snies-i-mata

Desguàs del camí sota de l’aqüeducte

Desguàs de l’aigua de pluja del camí sota de l’aqüeducte

Com veiem l’aqüeducte encara esta en funcionament, amb el complement de tubs o tubàries que reparteixen l’aigua, o substitueixen a alguna que es molt antiga i està fora de funcionament.

dscn7760_01 En l’entrada a Can Patille, fant passar la tuberia per sota la porta.dscn7758_01Algunes de les arcades fa temps que es van tapar i ara son com un mur,dscn7763_01 o altres la vegetació les envaeix o tapa.dscn7772_01Us recomano fer la visita, es una passejada senzilla per a conèixer una mica mes l’historia de Mataró.

 

Informació : Ajuntament de Mataró

Fotografies : Ramon Solé

Un pensament sobre “L’Aqüeducte de les Cinc Sènies de Mataró

  1. Bon dia: Estem investigant un Mina d’aigua de Vergós Guerrejat a Cervera, de podria ser que la dissenyés el sr Jeroni Boada i que la van construir uns paletes de Mataró. En una bassa feta per ells, hi ha escut. Que el podrieu reconeixer ? Moltes gràcies. Feliu Izard de Lleida: feliu@izard.cat.

Deixa un comentari